Υγιεινή διατροφή
Τρώμε υγιεινά; Είναι “ορθή” η διατροφή μας;
Είναι αναμφισβήτητο ότι η διατροφή παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο στην υγεία, καθώς είμαστε στην ουσία ότι τρώμε, ή αν θέλουμε να το διατυπώσουμε καλύτερα , είμαστε ότι απορροφούμε. Παρ΄ όλη την οικονομική συγκυρία της εποχής μας, ο άνθρωπος έχει πρόσβαση σε μια αφθονία και ποικιλία τροφών, ώστε να μπορεί να επιλέγει αυτό που πιστεύει ότι του ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί ο καθένας γρήγορα και σχετικά οικονομικά να βρει ένα τρόφιμο, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, πράγμα το οποίο πριν κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο.
Από την άλλη πλευρά όμως, η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση προϊόντων σε συνδυασμό με την τεχνολογική ανάπτυξη, ώθησε σε μια μαζική παραγωγή παρασκευασμάτων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Μεγάλη ήταν όμως και η συμβολή της διαφήμισης που προωθεί τέτοια προϊόντα, κλείνοντας τα σε φανταχτερά περιτυλίγματα, δίνοντας έμφαση στη γεύση και εν τέλει σαγηνεύοντας τον καταναλωτή καθώς τα κάνει να φαίνονται ελκυστικά και απαραίτητα για αυτόν. Ως επακόλουθο, ο καταναλωτής επηρεάζεται και ενδίδει θέτοντας ως βασικό κριτήριο την ικανοποίηση των γευστικών καλύκων του και την εξωτερική εμφάνιση ενός τρόφιμου, παραβλέποντας πολλές φορές την επιβάρυνση που θα έχει στον οργανισμό του η κατανάλωσή του. Είναι επομένως σύνηθες το γεγονός ο σύγχρονος άνθρωπος παρ’ όλη την ευμάρεια, την διάμετρο της κοιλιακής του χώρας και την ποσότητα των τροφίμων να υποσιτίζεται.
Η πλειοψηφία των συσκευασμένων τροφίμων αποτελούν κατώτερης ποιότητας προϊόντα με μηδαμινή σχεδόν αξία και το μόνο που προσφέρουν ‘’είναι κενές’’ θερμίδες. Στην προσπάθειά της η βιομηχανία τροφίμων να προσφέρει προϊόντα με μακρά ημερομηνία λήξης εισήγαγε τα τρανς λιπαρά, τα συντηρητικά και τα βελτιωτικά, ώστε να μεγιστοποιήσει το κέρδος της και να δώσει στον καταναλωτή ένα προϊόν φθηνό από τη μια, χαμηλής όμως διατροφικής αξίας από την άλλη. Στην ουσία μια τροφή που έχει επεξεργαστεί είναι μια τροφή νεκρή, μη συμβατή που στερείται βιταμινών και το κυριότερο ενζύμων. Τα ένζυμα είναι οι καταλύτες της ζωής και είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο σώμα. Ένα παρασκεύασμα που δεν έχει ένζυμα στην ουσία δεν μπορεί να τα μεταβολίσει ο οργανισμός καθώς σπαταλά πολύτιμη ενέργεια ώστε να το διασπάσει. Όσο μεγαλώνουμε η ’’αποθήκη’’ των ενζύμων που έχουμε στο σώμα μας μειώνεται συνεχώς και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να τρεφόμαστε με ζωντανές τροφές και δη τα άτομα ευαίσθητων ηλικιών, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να εργάζεται αρμονικά και να μην υπολειτουργεί.
Τροφές πλούσιες σε ένζυμα είναι όλα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που πέρα των άλλων έχουν και τις περισσότερες μονάδες ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και αντιοξειδωτικών. Μια τροφή όσο μεγαλύτερη ενέργεια περικλείει, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι θεραπευτικές της ιδιότητες, πράγμα πολύ σημαντικό για την αναστροφή μιας νόσου. Επιπροσθέτως έχει αναγνωριστεί και ο καίριος ρόλος των αντιοξειδωτικών στην πρόληψη και αποφυγή των ασθενειών, καθώς είναι οι ουσίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων και του DNA και επισπεύδουν τη γήρανση, ενώ οι αιτίες που προκαλούν την παραγωγή τους είναι το υπερβολικό στρες, η υπερβολική άσκηση, η υπερ-σίτιση και κυρίως τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα φαγητά μαγειρεμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Εξ’ άλλου τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων και το κυριότερο ότι έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν το σώμα πράγμα που δεν το κάνουν οι λεγόμενες ΄΄νεκρές΄΄ τροφές όπως π.χ. οι συσκευασμένες, το κρέας , τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα ζωικά προϊόντα (κρέας, γάλα και τα παράγωγα αυτών) αποτελούνται από συμπυκνωμένες πρωτεΐνες και άρα είναι πολύ δύσπεπτα, είναι όξινα και διαταράσσουν τη βιοχημεία του οργανισμού καθώς η υγεία ρέπει προς την αλκαλικότητα ενώ η ασθένεια προς την οξύτητα. Εάν συνυπολογίσουμε και το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης και βιομεγέθυνσης, όπου η τοξικότητα ενός τρόφιμου τείνει να υπερ-πολλαπλασιάζεται στους ιστούς των ζώων, με αποτέλεσμα μια πιθανώς τοξική τροφή που έχει καταναλώσει ένα ζώο να αυξάνει κατά πολύ η τοξικότητά της όταν αυτό το ζώο θα φτάσει στο πιάτο μας, τότε μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της επιβάρυνσης. Εκτός των άλλων πλήθος παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, η καρδιοπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, τα αυτοάνοσα, ο καρκίνος σχετίζονται με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης.
O άνθρωπος έχει κατασκευαστεί για να είναι καρποφάγος, καθώς τόσο ανατομικά (η πεπτική του οδός ομοιάζει με τα φυτοφάγα ζώα) όσο και βιοχημικά κλείνει προς εκεί. Επομένως μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας πρωτίστως σε φρούτα και μετά σε λαχανικά και ξηρούς καρπούς είναι η ιδανική, καθώς αποτελεί τροφή “ζωντανή” , πλούσια σε όλα τα απαραίτητα για τη ζωή στοιχεία. Το νερό που περιέχουν τα φρούτα είναι φιλτραρισμένο και καθαρό όπως της πηγής, οπότε τρώγοντας αρκετά φρούτα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο για το αν ήπιαμε αρκετό νερό. Οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες όπως π.χ. ψωμί και δημητριακά καλό είναι να τα καταναλώνουμε λιγότερο συχνά γιατί και αυτά προσδίδουν οξύτητα στον οργανισμό και τέλος σοφό θα ήταν να αποφεύγουμε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα εν γένει για τους λόγους που προαναφέραμε. Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα άνω των 450C καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα και βιταμίνες οπότε ορθό θα ήταν η τροφή μας να είναι όσο το δυνατόν ανεπεξέργαστη.
Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το σώμα μας αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία για να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους και για να κατασκευαστούν χρειάζονται δομικά υλικά τα οποία με τη σειρά τους τα προσλαμβάνουν από τον αέρα και από την τροφή. Επομένως αυτό που θα καταναλώσουμε είτε θα προάγει την υγεία είτε την ασθένεια, καταλήγοντας στο αλάνθαστο διαχρονικό ρητό “η τροφή σου να γίνει το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου”. Με ορθή διατροφή, αποτοξίνωση και με τη συμβολή της ολιστικής ιατρικής και της φυσικοπαθητικής, η ζώσα υγεία και ευεξία είναι παραπάνω από εφικτή.